Matkultur i Skåne

Den skånska matkulturen handlar väldigt mycket om närodlade och ekologiska produkter. Landskapets geografiska förutsättningar med havet på tre sidor, ett milt klimat och väldig bra jordmån skapar fantastiska och fräscha råvaror att jobba med. Skånes landskapsfisk är ål och den tillagas i alla dess former, längs kustremsan finns en mängd rökerier som erbjuder delikatessen rökt ål men även andra rökta läckerheter från havet. I Skåne har maten alltid varit en viktig del av tillvaron, överallt i det sydliga landskapet finner man gästgiverier, krogar och gårdsbutiker. När du besöker Skåne är traditionen sillbordet ett måste att prova på, det bjuder på mångfald och stor variation. Sillen avnjuts bäst med en god öl eller ett kryddigt brännvin. Ja, också ett härligt sällskap förstås.

Spettekaka

Om du ber en Norrlänning eller en Stockholmare nämna något typiskt skånskt så är chansen stor att du får svaret; spettekaka. Mer skånskt kan det knappast bli utan räknas som en skånsk specialitet. “Skånsk spiddekaga” är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU. Den måste bakas i Skåne för att få bära namnet. Kakan innehåller ingredienser som ägg, potatismjöl och socker men proportionerna mellan dessa ingredienser brukar vara hemligt och variera väldigt mellan olika bagerier. Förr så bakades spettekakan över öppen eld, men då det är ett tungt arbete som kräver en laginsats så är det väldigt få som fortfarande praktiserar denna tradition. Några få ställen tillverkar dock fortfarande spettekakan på detta vis, den får då den karakteristiska gula tonen och en kraftfullare rökig smak.

Sparris

Skåne är det landskap som odlar mest sparris. Regionens rika jordmån gör den optimal för att sparrisen ska få sin mjälla och smakrika karaktär. På odlingarna finns både grön och vit sparris och smaken skiljer sig inte nämnvärt, men den vita sparrisen innehåller mer fibrer medans den gröna är rikare på vitaminer. Det finns också andra sorter, som den rödvioletta Alberta d’Albenga och den som smakmässigt bjuder på toner av sockerärta, Prima verde. Högsäsongen är från i mitten av maj till mitten av juni, och under denna tid serverar de flesta krögare denna läckra primör som tillbehör till köttbiten och fisken. En rolig trivia är att sparissen är släkt med orkideén.

Gårdsbutik

Skåne har massor med mysiga gårdsbutiker med allt från ägg och potatis till hemlagade delikatesser och kött. Totalt finns 180 gårdsbutiker i Skåne. I köttbutikerna finns bl. a hjort, gås, anka, kalkon, lamm, vildsvin och nöt/gris. Som tidigare nämnts så har Skåne en väldigt rik jordmån som erbjuder en mängd egenodlade grönsaker/bär som jordgubbar, sparris, jordärtskocka, majs och potatis. Andra populära egenproducerad varor som säljs är honung, färskpressad rapsolja, kryddor av alla dess slag samt mejeriprodukter och hembakt bröd. Längs kusterna finns också en mängd med rökerier som säljer dagsfärsk rökt fångst. Skåneland är ju också väldigt kända för sina äppelodlingar. Varje år, sista helgen i september, anordnas Kiviks äppelmarknad som år 2012 firade 25 års jubileum. På marknaden presenteras årets äppeltavla, då 35 000 äpplen sätts upp på 70 000 spikar. Motivet är enligt traditionen alltid hemligt fram tills tavlan avtäcks på marknaden.